duminică, 13 august 2017

Domnul Goe (rezumat) de I.L. Caragiale

           Intr-o zi , Tanti Mita, mam`mare , si mamitica decid sa-l duca pe Goe la Bucuresti , toate cu speranta ca facand asta baiatul nu va ramane repetent si anul acesta. Ajunsi in gara atmosfera devine galagioasa , avandu-l pe Goe in centrul actiunii tipand la cucuane , pe peron , intrebandu-le cand vine trenul .
           Dar iata trenul soseste si cuoanele cu Goe intra in vagon , in timp ce baiatul hotaraste sa stea pe culoar impreuna cu ceilalti barbati. Acesta scoate capul pe fereastra , chiar si dupa ce ceilalti pasageri il avertizasera sa nu o faca , astfel pierzand palaria in care acesta avea si biletele de tren.
          Cand vine controlorul pentru a capsa biletele si cine s-a urcat de la ultima statie , ajunge la doamne , si constata ca acestea au dat cu un bilet in minus. Controlorul roaga doamnele sa plateasca biletul pierdut de Goe dar acestea refuza deoarece biletul a zburat pe geam odata cu palaria baiatului. Vazand ca cele cucoanele refuza sa plateasca amenda , controlorul il inchide pe Goe in compartimentul de o persoana , astfel convingandu-le sa plateasca biletul buclucas.
          Dupa toate acestea Mam`mare se hotaraste sa il insoteasca pe Goe pe culoar. Intr-un moment de neatentie al acesteia baiatul trage semnalul de alarma al trenului , iar acesta se opreste. Controlorii incep sa verifice fiecare vogon in parte pentru a gasi siguranta rupta , in timp ce mam`mare isi ia nepotul in brate si se preface ca doarme pe un geamantan strain .
          In final trenul pleaca , inculpatul care trasese maneta neputand fii gasit. Trenul ajunge la Bucuresti , cucoanele coborand din tren , cheama o trasura si apoi pornesc spre ``bulivar``.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu