duminică, 13 august 2017

Bubico (rezumat) de I.L.Caragiale

     Schita incepe cu naratorul personaj , intr-un compartiment de tren , in compania unei doamne. Acesta o saluta , cand deodata un latrat se aude din bagajul doamnei. Latratul nu se opreste pana ce cucoana nu isi va linisti scumpul caine , Bubico.
     Dupa scurt timp , in compartiment intra si controlorul pentru verificarea de rutina a biletelor , cand cainele scoate din nou capul din geanta doamnei si incepe din nou latratul . Cand controlorul se apropie de dansa ,Bubico aproape ca sare din geanta din cauza agitatiei.
     Dupa plecarea controlorului, apele se linistesc , iar naratorul intraba politicos pe partenera de compartiment daca o deranjeaza fumul de tigare. Aceasta spuse ca si ea este fumatoare si isi aprind amandoi o tigare, rugandu-l pe acesta sa ii aprinda si ei tigareta. Nici nu se intinsese bine cu bricheta , ca Bubico isi face simtita prezenta.
     Intr-un tarziu femeia isi scoate catelul din bagaj , acesta apropiindu-se de narator.Acesta o previne ca este ``nevricos`` si ca ii este frica de caini.Cucoana raspunde pe un ton linistit ca Bubico al ei il place si ca vrea sa se imprieteneasca. Barbatul nestiind ce sa faca ii arunca o bomboana.
     Intre timp din cauza fumului si a caldurii naratorul decide sa deschida fereastra , femeia rugandu-l pe acesta sa aiba grije ca nu cumva Bubico sa sara pe geam. Naratorul ademeneste cainele in bratele sale , cu ajutorul unei alte bomboane , si intrùn moment de neatentie al dansei arunca cainele pe geam. Aceasta trage repede maneta de oprire a trenului. Acestia incearca sa recupereze cainele , cu ajutorul catorva controlori, dar fara reusit, trenul reluandu-si drumul.
     Ajunsi la destinatie , naratorul dezvaluie ca el aruncase defapt cainele pe geam si isi continua drumul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu